Avantatges i inconvenients

Avantatges

És un tipus d’energia renovable, ja que té el seu orígen en processos atmosfèrics deguts a l’energia que arriba a la Terra procedent del sol.

És una energia neta, ja que no produeix emissions atmosfèriques ni residus contaminants. No requereix una combustió que produeixi diòxid de carboni (C02), per la qual cosa no contribueix a l’increment del efecte hivernacle ni al canvi climàtic. Pot instal·lar-se en espais no aptes per altres finalitats, com per exemple a zones desèrtiques, pròximes a la costa, a vessants àrides i massa verticals per a ser cultivables. Pot conviure amb altres usos del sól, per exemple prats per a ús ramader o cultius baixos com el blat, blat de moro, patates, remolatxa, etc. Crea un elevat nombre de llocs de treball a les plantes de fabricació i muntatge i a les zones d’instal·lació. La seva instal·lació és ràpida, entre 6 mesos i un any. La seva inclussió en un sistema interlligat permet, quan les condicions del vent són adequades, estalviar combustible a les centrals tèrmiques i/o aigua als embassaments de les centrals hidroelèctriques. La seva utilització, combinada amb altres tipus d’energia, generalment la solar, permet l’autoalimentació de vivendes, acabant així amb la necessitat de connectar-se a xarxes de subministrament, permetent autonomies superiors a les 82 hores, sense alimentació des de cap dels dos sistemes. La situació actual permet cobrir la demanda energètica d’Espanya en un 30% degut a la múltiple situació dels parcs eòlics sobre el territori, compensant la baixa producció d’uns per la falta de vent amb l’alta producció a les zones amb més vent. L’organització del sistema elèctric permet estabilitzar la forma d’ona produïda en la generació elèctrica solventant els problemes que presentaven els aerogeneradors com a productors d’energia estables al començament de la seva instal·lació. Possibilitat de construir parcs eòlics al mar, on el vent és més fort, més constant i l’impacte social és menor, tot i que augmenten els costos d’instal·lació i manteniment. Els parcs off shore són una realitat a països del nord d’Europa, com Dinamarca, on la generació eòlica comença a ser un factor prou important.

Inconvenients

 

Degut a la falta de seguretat en l’existència de vent, l’energia eòlica no pot ser utilitzada com a única font d’energia elèctrica.

Per tant, per solventar les caigudes en la producció d’energia eòlica, és indispensable un suport d’energies  convencionals (centrals de carbó o de cicle combinat, per exemple, i més recentment les de carbó net). Tot i així, quan donen suport a l’eòlica, les centrals de carbó no poden funcionar a ple rendiment, que es situa a un 90% de la potència. Han de quedar-se molt per sota d’aquest percentatge, per a poder pujar substancialment la seva producció en el moment en que afluixi el vent. Per tant, en el mode de suport, les centrals tèrmiques consumeixen més combustible per kW/h produït. També, pujar i baixar la producció cada cop que canvia la velocitat del vent desgasta més la maquinària. Aquest problema del suport a Espanya es vol tractar de solventar amb una interconnexió amb França, que permeti utilitzar el sistema europeu com a matalàs de la variabilitat eòlica.<!–[if gte vml 1]> <![endif]–><!–[if !vml]–><!–[endif]–>

A més, la variabilitat en la producció d’energia eòlica comporta dues conseqüències importants:

1.- Per a evacuar l’electricitat produïda per cada parc eòlic (que solen estar situats a més a paratges naturals aïllats) és necessari construir unes línies d’alta tensió que siguin capaces de conduir el màxim d’electricitat que sigui capaç de produir la instal·lació. Tot i aixó, la mitjana de tensió a conduir serà molt més baixa. Això implica posar cables 4 vegades més gruixuts, i sovint, torres molt altes, per acomodar correctament les puntes de producció.

2.- És necessari suplir les baixades de tensió eòliques instantàniament (augmentant la producció de les centrals tèrmiques), ja que si no es fa així es produirien, i de fet es produeixen, caigudes generalitzades de la llum per la baixa tensió. Aquest problema podria solucionar-se mitjançant dispositius d’emmagatzemament d’energia elèctrica, però això és difícil, ja que l’energia elèctrica produïda no és enmagatzemable: és instantàniament consumida o perduda.

A més, altres problemes són:

Tècnicament, un dels problemes més importants dels aerogeneradors és l’anomenat forat de tensió. Davant d’un d’aquest fenòmens, les proteccions dels aerogeneradors amb motor de gàbia d’esquirol es desconnecten de la xarxa per a evitar ser malmesos i, per tant, provoquen noves pertorbacions a la xarxa, en aquest cas, de falta de subministrament. Aquest problema se soluciona bé mitjançant la modificació del sistema elèctric dels aerogeneradors, la qual cosa és bastant costosa, o bé amb la utilització de motors síncrones.

Un dels grans inconvenients d’aquest tipus de generació, és la dificultat intrínseca de preveure la generació amb antelació. Donat que els sistemes elèctrics són operats calculant la generació amb un dia d’antelació en vista al consum previst, la aleatorietat del vent planteja seriosos problemes. Els últims avenços en previsió del vent han millorat moltíssim la situació, però continua essent un problema. De la mateixa manera, els grups de generació eòlica no poden utilitzar-se com a nus oscil·lant d’un sistema.

A més de l’evident necessitat d’una velocitat mínima del vent per a poder moure les aspes, existeix també una limitació superior: una màquina pot estar generant al màxim de la seva potència, però si el vent augmenta just el necessari per sobrepassar les especificacions del molí, és obligatori desconnectar aquest circuit de la xarxa o canviar la inclinació de les aspes per tal que deixen de girar, ja que amb vent d’altes velocitats, l’estructura pot ser malmesa pels esforços que apareixen a l’eix. La conseqüència inmediata és un descens evident de la producció elèctrica, tot i existir vent en abundància, i un altre factor més d’incertesa a l’hora de comptar amb aquesta energia a la xarxa elèctrica de consum.

Vikipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Energia_e%C3%B2lica#Avantatges_de_l.27energia_e.C3.B2lica i http://ca.wikipedia.org/wiki/Energia_e%C3%B2lica#Inconvenients_de_l.27energia_e.C3.B2lica

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s